Dagens Citat

“Kärlek är-två själar och en kropp. Vänskap är-två kroppar och en själ.”
— Joseph Roux

Skara Fotoklubb bildades den 11 november 1941.
Klubben har haft många välkända fotografer som medlemmar, t ex naturfotografen Per-Olof Swanberg, skarafotografen  Stig Rehn och Elisabeth Ohlsson, känd bl.a för sin utställning Ecce homo.
Verksamheten i klubben har varierat under åren. Klubbmöten, utflykter, utbildning och tävlingar har varit viktiga verksamheter  och många skarabor har under årens lopp upplevt sina första fotoerfarenheter i Skara Fotoklubb. I början var det enklare kameror  och svartvit film. Sedan kom färgfilm och allt bättre kameror och kringutrustning. På senare år har den digitala fototekniken  tillkommit och gett nya möjligheter i bildskapandet.

Ett flertal medlemmar deltar aktivt i tävlingar och har nått framgång både internationellt och på riksplanet. Skara Fotoklubb arrangerar varje år två stora egna fototävlingar; Skara Fotomaraton i slutet av september  och RiksTemaFototävlingen med tre tävlingsomgångar med olika teman. Klubben har arrangerat det stora  RiksFotomötet, RIFO, år 2001 och 2012.

Sedan år 1984 har klubben producerat en egen fotoalmanacka som tryckts i en stor upplaga för olika skaraföretag och för medlemmarnas egen försäljning.

Projektet ”Skarabilder” under år 2010 resulterade i fotoboken ”365 dagar i Skara kommun”, som gavs ut i februari 2011.  Ett stort antal medlemmar var engagerade i projektet. Boken kan köpas via denna hemsida,  Ugglan Bokhandel eller COOP Forum i Skara.

Under hösten 2011 genomfördes en jubileumsutställning i samband med att Skara Fotoklubb firade 70 år. Då publicerades också en jubileumstidskrift.